AVK ontluchters in Veluws Natuurgebied

Water bevat ongeveer 2% opgeloste lucht, afhankelijk van de waterdruk en temperatuur in het leidingsysteem kan dit meer zijn. Ontluchters dragen bij aan een vlotte doorstroming in de leidingen en een efficiëntere werking van het watersysteem.

Drinkwaterbedrijf Vitens zorgt in onder andere de provincie Gelderland voor schoon drinkwater. Vanuit het pompstation in Arnhem wordt het drinkwater opgepompt en gaat het met een grote transportleiding, die onder het bos, Park Zypendaal en Sonsbeekpark loopt, naar het centrum van Arnhem. Tijdens dit transport moet het drinkwater flinke hoogtes en dalingen overbruggen, hierbij kunnen luchtbellen in de leidingen ontstaan. Voor een veilige en efficiënte werking van een watersysteem is een goede afvoer van lucht een vereiste. Het afvoeren van lucht voorkomt hiermee aanzienlijke energieverspilling tijdens het transport. 
In overleg met AVK heeft Vitens ervoor gekozen om de robuuste AVK ontluchters van nodulair gietijzer toe te passen (serie 701/60, DN 80). Deze ontluchters zijn op 3 plaatsen toegepast. Het dynamisch ontwerp zorgt voor luchtafvoer met hoge snelheid en voorkomt voortijdige sluiting. De automatische ontluchtingsfunctie laat opgehoopte lucht vrij uit het systeem terwijl deze onder druk staat.

Video

Ontluchters voor watersystemen

Bekijk hier hoe het waterleidingnetwerk kan profiteren door ontluchters te installeren.

Meer informatie

AVK ontluchters voor waterleidingsystemen

Er zijn drie ontluchter uitvoeringen die voornamelijk in watersystemen worden geïnstalleerd: automatische ontluchters, lucht- en vacuüm ontluchters en be- en ontluchters. Lees hier meer over alle kenmerken en voordelen.