Repico® koppelingen repareren waterbehandelingsinstallatie dierentuin

In de Duitse Dierentuin Zoo am Meer ontstonden lekkages in het leidingwerk van de waterbehandelingsinstallatie. Repico® reparatiekoppelingen zorgden voor een eenvoudige maar toch duurzame reparatie.

De waterbehandelingsinstallatie van Dierentuin Zoo am Meer in Bremerhaven heeft een rondpompcapaciteit van 1230m3 per uur en bestaat uit 3 systemen: een systeem voor de robben, één voor de ijsberen en één voor de pinguïns.

Lekkages door verzakt leidingwerk

Het leidingwerk van de waterbehandelingsinstallatie is uitgevoerd in pvc (PVC-U PN10-16). Bij het leidingwerk, wat uit de beton komt en in het terrein verder gaat, zijn destijds flexibele slangen met een lengte van circa 2 meter aangebracht. Hiermee kunnen lichte verzakkingen in het terrein opgevangen worden, zodat het starre pvc niet meteen breekt of afscheurt. 

Naar alle waarschijnlijkheid is de constructie van het gebouw gaan werken in de afgelopen jaren of de grond is gaan zakken. Hierdoor is een gedeelte van het leidingwerk zo ver verzakt, dat dit niet meer op te vangen was door de flexibele verbindingen. Dit resulteerde in een aantal lekkages in de totaal 6 leidingen van 280 en 225mm, die bij elkaar gebundeld lagen onder het straatwerk in de doorloopgang van de dierentuin. Deze lekkages zaten in de zuig- en persleidingen van en naar de bassins. 

Betrouwbare en duurzame reparatiekoppelingen

De lekkages kwamen aan het licht door gemeten waterverlies in het systeem. Huisinstallateur Hellebrekers gevraagd dit probleem zorgvuldig op te lossen. De tijdsdruk zorgde ervoor dat men zeker moest zijn van een goed systeem voor de permanente reparatie van deze leidingen. Hellebrekers koos voor Repico® koppelingen, deze koppelingen voldoen aan alle eisen (zie hieronder). De levertijd was echter ook cruciaal. Ondanks dat de levertijden in deze tijd in de markt enorm onder druk staan, kon AVK de 12 koppelingen een week voorafgaand aan de reparatie afleveren. 

De dieren moesten tijdens de reparatie wel tijdelijk naar andere bassins verplaatst worden omdat reparatie van dit leidingwerk alleen mogelijk was als de bassins leeg waren. Maar het leidingwerk is vakkundig gerepareerd, de bassins zijn weer gevuld en er zijn er geen lekkages aan het licht gekomen. Kortom, iedereen is zeer tevreden met het resultaat.

Daarom is er gekozen voor Repico® koppelingen: 

  • Leverbaar in grotere en speciale maten, in dit geval 225mm en 280mm
  • Flexibel en niet trekvast, i.v.m. eventuele verdere verzakking
  • Drukbereik t/m 42 bar i.v.m. zuig- en persleidingen
  • Roestvast staal 316L en bouten bekleed met PTFE (i.v.m. plaatsing in de grond en wellicht zoutwater)
  • EPDM pakking i.v.m. duurzame afdichting t.b.v. chlorides (zoutwater)
  • Hoekverdraaiing van 2 graden i.v.m. versprongen leidingwerk in de grond
  • Compacte koppeling i.v.m. weinig ruimte tussen de leidingen
     

MAAK DE VERBINDING

Lees meer over het Repico® concept

Lees meer over het Repico® concept, de toepassingen en de voordelen van de Repico® koppelingen. 

Video

AVK Repico®

Animatie over het Repico® programma koppelingen en reparatiekoppelingen

Download

Repico®

Introductie tot ons Repico® programma, welke bestaat uit roestvast stalen pijp- en reparatiekoppelingen voor buisdiameters DN15 tot en met DN2000.