AVK-medewerkers op bezoek bij RWZI Terwolde

Op uitnodiging van Waterschap Vallei en Veluwe brachten AVK-medewerkers een bezoek aan de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Terwolde om eens in de praktijk te zien waar onze producten voor worden gebruikt. 15-08-2023

Het bezoek begon met een presentatie over het project “circulair en duurzaam renoveren in Terwolde.” Het waterschap wilde graag een toekomstbestendige rioolzuiveringsinstallatie, gebouwd volgens nieuwe technieken met veel aandacht voor circulariteit en duurzaamheid. De bouw van de circulaire installatie is in 2022 gestart in samenwerking met hoofdaannemer Pannekoek GWW BV en onderaannemers ADS Groep en Moekotte.

Circulair renoveren en duurzaam zuiveren

De RWZI Terwolde is de eerste zuivering binnen Waterschap Veluwe en Vallei dat circulair wordt gerenoveerd en waar het Verdygo® concept is toepast, waarbij nieuwe technieken in de toekomst eenvoudig toegevoegd kunnen worden. Het rioolwater wordt in Terwolde gezuiverd volgens de Nereda® technologie, een nieuwe duurzame zuiveringstechnologie die minder ruimte vraagt en minder energie verbruikt. 

Het bedrijfsgebouw is remontabel gebouwd en er is zoveel mogelijk tweedehands materiaal toegepast. Zo komen de schuifdeuren uit een kerk, de stalen pijlers komen uit het oxidatiebed (oud installatieonderdeel van de zuivering) en de plafonddelen komen bij de bouwer vandaan. 

Duurzame vergelijking tussen hout en staal

Een echte eyecatcher op het RWZI-terrein is de houten leidingbrug van FSC-gekeurd tropisch hardhout. Aan deze leidingbrug zijn de leidingen van het gezuiverde afvalwater en van de proceslucht opgehangen. Het waterschap heeft een duurzame vergelijking gemaakt tussen een houten en een stalen constructie. Hieruit bleek dat hout beter scoorde, omdat hout CO2 vastlegt en er komen vrijwel geen schadelijke stoffen vrij tijdens productie en verwerking van het materiaal.

Een verscheidenheid aan AVK-producten

Na de presentatie werden de AVK-medewerkers rondgeleid over het terrein door Rudi Hofmeijer (procesbeheerder) en Jeroen Smit (projectbegeleider). Op het terrein werden al snel de door AVK geleverde producten, zoals plaatafsluiters, balkeerkleppen, terugslagkleppen, AUMA elektrische aandrijvingen, straatpotten en pas- en uitbouwstukken gespot. Verder viel ons op dat het nieuwe en hergebruikt materiaal niet van elkaar te onderscheiden was.

Waterschap Vallei en Veluwe, nogmaals bedankt voor de hartelijke ontvangst en leerzame rondleiding in Terwolde.

Wat is Verdygo®?

Verdygo® is een innovatief, modulair ontwerp- en bouwconcept voor rioolwaterzuiveringen. Kenmerkend voor Verdygo®-installaties is dat deze in tegenstelling tot traditionele zuiveringsinstallaties zijn opgebouwd uit gestandaardiseerde, bovengrondse modules die aan elkaar gekoppeld zijn door middel van een plug and play-principe. Dit betekent dat, indien een installatie of een deel van een installatie buiten gebruik wordt genomen, de betreffende modules ingezet kunnen worden op een andere locatie. Daar waar de traditionele, veelal in beton gegoten installaties worden gesloopt, krijgen de Verdygo®-modules gewoon weer een nieuwe bestemming.

Wat is Nereda® technologie?

Bijzonder aan het Nereda® proces zijn de slibkorrels (bacteriemassa). De slibkorrels bestaan uit een zuurstofrijke buitenkant en een zuurstofarme kern. Zo vinden verschillende zuiveringsprocessen plaats in één korrel en volstaat één nabezinktank voor dit proces. De traditionele opstelling heeft meerdere installaties nodig voor hetzelfde proces. Voordelen van Nereda® zijn een compacte installatie, minder energieverbruik en een duurzame zuiveringstechniek. 

Animatie

AVK Waterkringloop - afvalwater

Animatie over de waterkringloop van afvalwater en welke AVK producten toegepast worden

Brochure

Afvalwater

Krijg een compleet overzicht van onze afsluiters en accessoires voor afvalwaterbehandeling inclusief volledige informatie over hun functies en voordelen