AVK afsluiter na een levensduur van 50 jaar nog altijd in goede staat

Bij AVK ontwikkelen we continu nieuwe en verbeterde producten, maar de oudere versies zijn nog steeds te gebruiken in uw leidingnetwerk- zelfs na een halve eeuw dienst te hebben gedaan. 10-08-2020

Een afsluiter uit de jaren 70 (bijna 50 jaar oud), werd teruggestuurd naar het kantoor van Padborg Water Company. Zij vonden dat we de toestand van de afsluiter uit de eerste hand moesten ervaren.

In de jaren 70 werd de afsluiter verkocht door AVK Maskinfabrik; de vroegere AVK-machinewerkplaats die we nu kennen als AVK International A/S. Deze werd verkocht aan Nordisk Wavin A/S, werd vervolgens verder gedistribueerd en kwam terecht bij Padborg Water in het zuiden van Denemarken. Vele jaren later, werd de afsluiter teruggestuurd naar AVK International in Skovby, Denemarken. De afsluiter is alleen verzonden ter inspectie, de klant was gewoon verbaasd dat de afsluiter na bijna 50 jaar actief gebruik in zo'n goede staat verkeerde.

Ondertussen heeft de afsluiter een goede poetsbeurt en inspectie gehad in de werkplaats van AVK Tech, omdat we altijd erg geïnteresseerd zijn in de toestand van onze producten na zoveel jaren te zijn gebruikt.

Het boven- en het onderhuis en de schuif zijn gemaakt van gietijzer, het rubber was natuurlijk enigszins uitgedroogd. Het boven- en onderhuis van de oude afsluiter waren voorzien van een rode primer en vervolgens voorzien van een blauwe epoxy coating.

Na een grondige schoonmaakbeurt draaide de spindel en sloot de afsluiter zoals voorheen en was hij in principe volledig functioneel. De afsluiter heeft een bronzen spindel, die tegenwoordig grotendeels uit roestvast staal is vervaardigd. De thrust collar was voorzien van een borgring.

Het ontwerp in de jaren 70:

In de jaren 70 was het ontwerp van een AVK afsluiter iets anders dan nu. Het onder- en bovenhuis en de kern van de schuif waren van grijs gietijzer en een platte bovenhuis pakking. De schuif (eerste generatie) was gedeeltelijk voorzien van een epoxy coating, wat betekent dat deze niet volledig was gevulkaniseerd. Het draad van de spindel was rechtstreeks in de gietijzeren kern gefreesd.

Al met al is de afsluiter een goed voorbeeld van hoe een kwaliteitsontwerp en een juiste constructie zorgen voor duurzame en betrouwbare producten.

Toen onze CEO van de AVK Groep, Niels Aage Kjær in juni zijn 50-jarig jubileum vierde, stond de oude afsluiter op tafel als een symbool van vele jaren van solide bijdrage aan het waterleidingnetwerk te hebben geleverd. Lees meer over het 50-jarig jubileum van Niels Aage Kjær.

# Expect… qualtity

AVK kwaliteit

Schuifafsluiters

Al meer dan 50 jaar is AVK actief in de ontwikkeling, productie en verkoop van afsluiters. AVK's voortdurende focus op hoge kwaliteit en innovatie zijn de bouwstenen naar een wereldwijde aanwezigheid van schuifafsluiters die voldoen aan (inter)nationale normen.