De AVK Groep lanceert een nieuw bedrijf onder de naam AVK Smart Water

Door intelligente oplossingen in onze kernproducten aan te brengen, streeft de nieuwe groepsmaatschappij naar een slimme, data gedreven toekomst voor de watervoorziening. Deze zomer worden de eerste oplossingen gepresenteerd. 26-03-2020

Een meer gedigitaliseerde onderneming is al jaren een wens van AVK. Volgens de directeur van het nieuwe bedrijf, Lars Bo Kristensen, is dit precies wat AVK Smart Water wil bereiken;

“Door nieuwe digitale, intelligente oplossingen te ontwikkelen als toevoegingen aan onze kernproducten, zoals schuifafsluiters en brandkranen, maken we monitoring van het hele distributienetwerk mogelijk. We krijgen zo een beter inzicht krijgen in de staat van ons netwerk. De kennis die we opdoen stelt ons in staat het netwerk te optimaliseren en te onderhouden en om waterverlies te verminderen. Ook geeft het inzicht in parameters zoals druk van het distributiesysteem en de positie van schuifafsluiters. ”

Sinds september 2019 is Lars Bo Kristensen werkzaam als Business Development Director van AVK Holding met de verantwoordelijkheid om Smart Water naar een hoger niveau te tillen. Wat begon als een aparte business unit, heeft nu vorm gekregen als een gevestigd bedrijf. Na een aantal managementfuncties bij Kamstrup, een Deens bedrijf dat slimme meetoplossingen ontwikkelt, waar hij meer dan 20 jaar werkte, leidt hij nu het nieuwe team bij AVK.

Combineren van vaardigheden binnen IT-ontwikkeling, data en elektronica

Het team zal voornamelijk bestaan uit ontwikkelaars binnen ICT-oplossingen, waarvoor vaardigheden nodig zijn zoals IT-ontwikkeling, data en elektronica. Het team telt nu 20 medewerkers en volgens de directeur zal de tijd leren wat de toekomst voor het team in petto heeft; "We weten niet met hoeveel we zullen zijn. We hebben natuurlijk enkele ideeën, maar het is afhankelijk van hoe de zaken vorderen.”

De eerste oplossingen worden later dit jaar verwacht

Lars Bo Kristensen verwacht dat de eerste oplossingen van AVK Smart Water binnenkort gereed zullen zijn; “We zijn al een tijdje bezig met een flink aantal voorbereidende projecten en verwachten dat de eerste oplossingen in de zomer klaar zullen zijn. Momenteel werken we met pilot projecten. ”

In de toekomst kunnen klanten slimme schuifafsluiters en brandkranen kopen via hun gebruikelijke AVK-productleveranciers.

De AVK Groep ziet een groot zakelijk potentieel bij het implementeren van digitale oplossingen. Zoals bevestigd door Groep CFO, Lars Kudsk, toen hij de laatste record brekende resultaten van de Groep rapporteerde; “Er is een aanzienlijk groeipotentieel als we ons productportfolio uitbreiden met intelligente oplossingen, en dit gebied krijgt momenteel veel aandacht, ook in termen van investeringen. De vraag naar intelligente wateroplossingen, zowel in Denemarken als wereldwijd, is momenteel erg groot ”, zei hij in december tegen Cleantech Watch.

 

Animatie

AVK Smart Water digitale monitoring

AVK Smart Water is een nieuw concept dat bestaat uit slimme draadloze sensoren voor het verzamelen van data en een softwareplatform voor datavisualisatie. Bekijk de animatie om te zien hoe deze oplossing kan bijdragen aan meer efficiëntie, beter inzicht in de status/conditie van het distributienetwerk en minder waterverlies.