Drinkwater transport

Het transport van water van opslagfaciliteiten naar distributienetwerken vindt plaats via watertransportleidingen. De druk wordt gecreëerd door zwaartekracht of door bijbehorende pompstations. Het water stroomt van de bron, zoals een reservoir, naar waterzuiveringsinstallaties en wordt dan meestal in servicereservoirs en distributienetwerken naar privéwoningen en bedrijven gepompt.

Doorgaans bestaan watertransportleidingen uit betonnen buizen, gietijzeren buizen, stalen buizen of GRP / GRE leidingen. Voor de kleinere diameters worden veelal kunststof buizen zoals PVC en HDPE gebruikt.

Er zijn verschillende historische / ontwerp redenen waarom individuele overheden en advies/ingenieursbureaus verschillende soorten afsluiters verkiezen. Sommige ontwerpers zijn meer vertrouwd met schuifafsluiters andere met vlinderkleppen. Ook binnen elke afsluiter categorie zijn er meerdere ontwerp opties beschikbaar. De keuze van afsluiters kan ook afhangen van project specifieke toepassingen en beschikbaarheid voor verschillende drukklassen.

AVK levert voor drinkwater transport een breed assortiment schuifafsluiters, centrische en dubbel excentrische vlinderkleppen, ontluchters, balkeerkleppen, straatpotten, koppelingen, reparatieklemmen en overige gietijzeren appendages die uiteraard voorzien zijn van KIWA keur.