Bijzonder project binnen de rioolwaterzuivering in Nederland

Bij de rioolwaterzuivering (RWZI) in Aarle-Rixtel is sinds maart 2016 de bijzondere bouw van een fijnzeefinstallatie gestart. Het bijzondere aan dit project is dat er energie en grondstoffen uit wc-papier wordt gehaald. GMB bouwt hiervoor de fijnzeefinstallatie.

Afval- en rioolwater dat op een rioolwaterzuivering (rwzi) aankomt, bevat namelijk veel cellulosevezels uit toiletpapier. Door deze vezels voor behandeling uit het water te zeven, kunnen ze als grondstof worden gebruikt voor bijvoorbeeld isolatiemateriaal, papier, bioplastics en groene energie. Daarnaast zijn er nog andere voordelen: door het vooraf verwijderen van de vezels, ontstaat er meer capaciteit voor het zuiveren van afvalwater. Bovendien hoeft er een vuilniswagen slib minder per dag naar de slibverwerking te rijden. De fijnzeefinstallatie in Aarle-Rixtel is dus een mooi voorbeeld van manieren om taken goedkoper, duurzamer en slimmer uit te voeren.

Bij dit bijzondere project wordt gebruik gemaakt van afsluiters, balkeerkleppen en rioolspindelschuiven van AVK Nederland. Afsluiters om bij calamiteiten pomp- en leidingwerk af te sluiten voor reparatie of onderhoud. Balkeerkleppen, zijnde terugslagkleppen, om de terugstroom van het afvalwater te stoppen en er komen nog rioolspindelschuiven bij. Dat zijn afsluiters aan een vlakke beton- of polyethyleen (PE)wand zodat een put bijv. schoongemaakt of onderhouden kan worden en om waterstromen te kunnen reguleren. 

De reden van GMB om te kiezen voor AVK is volgens Eric van Wanrooij, uitvoerder Werktuigbouwkunde, dat hij “een goed gevoel heeft bij AVK wegens de leverbetrouwbaarheid, met tevens een goede prijs / kwaliteit verhouding . Daarnaast is de service achteraf snel en goed. Je voelt je serieus genomen door AVK, een betrouwbare partner tijdens elk bouwproject.” GMB staat op haar beurt voor ervaring en betrouwbaarheid. Heldere afspraken met korte lijnen in de organisatie, hierdoor kan er efficiënt gewerkt worden waardoor kosten beheersbaar blijven.