Wat is een API?

De afkorting API staat voor "Application Programming Interface". Het is een software-intermediair of een methode die het mogelijk maakt dat twee applicaties of softwareplatforms met elkaar praten.

We beseffen het misschien niet, maar we gebruiken allemaal dagelijks API's via onze smartphones.

De meeste digitale platforms of apps gebruiken de API-interface om de ene software te laten communiceren met een andere software. Elke keer dat je een app als Spotify gebruikt, een chatbericht verzendt of de weersvoorspelling op je telefoon bekijkt, gebruik je een API.

Waarom hebben we een API nodig?

De API fungeert als intermediair om  een gemeenschappelijke en begrijpelijke taal  voor alle IT systemen te creeëren van data uit verschillende databronnen. Op die manier kunnen systemen op een eenvoudige en gemakkelijke manier databronnen uitwisselen en de technische aspecten van dataverzameling elimineren. Daarbij biedt het gebruik van een API diverse voordelen, vooral omdat het:

  1. De productiviteit verhoogt
  2. Kosten bespaart
  3. De connectiviteit en samenwerking tussen partners verbetert
  4. Zorgt voor een betere  klantervaring
  5. Gegevens verzamelt voor analyses

De waarde die een API heeft voor de gebruiker, is de eenvoud en het gemak. Met een API hebben gebruikers slechts één gebruikersinterface of systeem nodig om toegang te krijgen tot hun gegevens, ongeacht wie de provider is.

Waarom gebruikt AVK een API?

Door de data van sensoren via een API aan te bieden, kunnen ze in een gemeenschappelijke en begrijpelijke taal worden geleverd, die eenvoudig te integreren is in elk gewenst IT-systeem. Op deze  manier verzorgen we ook de updates van communicatie- of beveiligingsprotocollen en standaarden, waarbij we de nieuwe versies automatisch implementeren zonder dat de klant hier hinder van ondervindt.

AVK zorgt er ook voor dat data permanent worden bewaard (opgeslagen op een secundaire plaats) en dat er voortdurend back-ups wordt gemaakt, zodat data niet verloren gaan bij onverwachte crashes.

 

Animatie

AVK Smart Water digitale monitoring

AVK Smart Water is een nieuw concept dat bestaat uit slimme draadloze sensoren voor het verzamelen van data en een softwareplatform voor datavisualisatie. Bekijk de animatie om te zien hoe deze oplossing kan bijdragen aan meer efficiëntie, beter inzicht in de status/conditie van het distributienetwerk en minder waterverlies.

Brochure

AVK Smart Water digitale monitoring

Lees meer over hoe digitale oplossingen kunnen helpen bij het aanpakken van een aantal milieu- en verstedelijkingsuitdagingen waarmee waterbedrijven dagelijks worden geconfronteerd.