Automatische besturing en drukbeheer voorkomen overstromingen en waterverlies

Vooral als het gaat om watertekort, moet elke druppel verstandig worden beheerd. Door een upgrade van het watersysteem zijn overstromingsproblemen en kritieke waterverliezen geëlimineerd en krijgt de stad Chikodi nu continue watervoorziening.

Door Peter Rajendran, Managing Partner of Evershine Enterprises

 

Chikodi is een gemeentelijke stad in het Belagavi-district van Karnataka, India en heeft ongeveer 40.000 inwoners.

 

Het waterdistributienetwerk van de stad draait op zwaartekracht met de rivier Krishna als bron. Ruw water wordt naar de waterzuiveringsinstallatie gepompt en opgeslagen in een Master Balancing Reservoir (MBR) dat zich op het hoogste punt van Chikodi bevindt. Vanaf hier wordt water door de zwaartekracht naar de vijf reservoirs van het netwerk geleverd.

 

Doelstelling van het project

Aanvankelijk kende de stad een terugkerend probleem van water overloop bij de reservoirs, omdat de schuifafsluiter niet op tijd werd gesloten. Dit leidde tot een aanzienlijke hoeveelheid waterverspilling, wat niet alleen tot inkomstenverlies leidde, maar ook tot overstromingen van de nabijgelegen eigendommen. De schuifafsluiters moesten handmatig worden gesloten en aangezien er geen monitoring aanwezig was, gebeurde dit pas als het probleem al was opgetreden en het water overstroomde.

 

De vijf reservoirs werden handmatig voorzien van watertoevoer en alle reservoirs werden tegelijkertijd aangevoerd. Dit betekende dat het water niet gelijkmatig werd verdeeld, want tegen de tijd dat het water het vijfde reservoir bereikte, was er altijd een tekort aan water.

 

Het AVK team heeft een onderzoek uitgevoerd en de werkelijke vraag van elk reservoir berekend. Op basis van dit onderzoek hebben ze een uni-directionele regelafsluiter voor hoogte ontworpen en op maat gemaakt voor elke invoer van de vijf reservoirs en deze ter plaatse geleverd.


Direct resultaat

Na installatie van de regelafsluiters was het direct duidelijk zichtbaar dat de overloop van de reservoirs werd geëlimineerd omdat de regelafsluiters automatisch de toevoer afsloten zodra de vereiste hoogte werd bereikt. De regelafsluiter gaat dan weer automatisch open zodra het waterniveau meer dan 1 tot 2 meter ten opzichte van het instelpunt daalt. Dit betekent geen waterverlies (en non-profit water) door overstroming, geen overstroming van de omgeving en voldoende water voor het vijfde reservoir. Door deze upgrade is ook menselijke tussenkomst overbodig geworden.

 

Drukbeheer zorgt voor continue watervoorziening

Vóór het project was het water van elk reservoir niet gelijkmatig verdeeld over alle serviceaansluitingen, omdat de druk het dichtst bij het eerste reservoir lag en vervolgens verder afnam richting het laatste reservoir. Om ervoor te zorgen dat alle aansluitingen altijd voldoende water hebben en dat de druk hoog genoeg is, heeft AVK ook drukreduceer afsluiters geleverd om een stabiele netdruk te behouden en te verminderen.

 

Het AVK team deed een drukmanagementonderzoek en installeerde drukreduceer afsluiters op kritische knooppunten. Tegelijkertijd werden schuifafsluiters, ontluchters met isolatie en vlinderkleppen van AVK geïnstalleerd.

 

Na installatie van de afsluiters werd geconstateerd dat zelfs het laatste reservoir voldoende druk had en dat de druk overal in het netwerk gelijk was.

 

AVK India werkte nauw samen met de aannemer, Swastik Infralogic (I) Pvt. Ltd., tijdens de installatie- en in bedrijfstelling fasen van het project, dat in december 2018 met succes is voltooid. Het project heeft de afdeling van KUWS & DW (Karnataka Urban Water Supply and Drainage Board) geholpen om de nieuwe oplossing in het watervoorzieningssysteem met succes uit te voeren, en alle nieuwe aanbestedingen zijn gewijzigd in slimme systemen zoals die in Chikodi.


AVK producten geleverd voor het project

Schuifafsluiters, DN80-250, 173 stuks

Ontluchters, DN50-80, 21 stuks

Vlinderkleppen, type Wafer, DN50-80, 21 stuks

Drukreduceer afsluiters, DN80-150, 27 stuks

Uni-directionele regelafsluiter voor hoogte, DN80-150, 5 stuks


Wateruitdagingen en wereldwijde doelen

We worstelen om onze VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling bij te houden. Gelukkig zijn er veel manieren om groene transitie te stimuleren, en veel daarvan hebben te maken met hoe we omgaan water. Wil je meer weten?


Bekijk de VN doelstellingen

Nature is speaking: water

Nature is speaking: Water

Raak geïnspireerd door een korte film met Penelope Cruz als "Water".